Saturday, December 21, 2013

Mati itu Pasti - Penerbangan Bertemu Allah S.W.T

MAKLUMAT PENUMPANG

Nama Sebenar : Hamba ALLAH
Gelaran : Insan
Asal : Tanah
Alamat : Planet Bumi

MAKLUMAT TENTANG PERJALANAN

Tempoh Berlepas : Kehidupan Dunia
Tempoh Perjalanan : Cuma Seketika Dan Beberapa Meter Dari Perut Bumi
Destinasi : Akhirat
Masa Berlepas : Ketika Di Datangi Malaikat
Masa Hadir : Ketika Dan Selepas Nyawa Di Cabut
Bentuk Tempahan : Tetap, Pasti Dan Tidak Berubah

SYARAT-SYARAT PERJALANAN

Dituju kepada semua penumpang.

Diminta ambil perhatian, kerana mereka akan memulakan perjalanan dengan meninggalkan kehidupan di dunia dan menuju ke akhirat.

Sila perhatikan ketua anda semua (pilot) yang di khaskan iaitu malaikat maut.

Bagi penumpang yang belum jelas, dapatkan maklumat lanjut daripada kenyataan yang terdapat di dalam Al-Quran dan hadis-hadis Rasulullah serta menurutinya dengan berhati-hati.

Sebarang masalah dan persoalan hendaklah di rujuk kepada para ulama dan cendiakawan.

BARANG YANG DI BENARKAN

5 Meter Kain Kafan

Kapas Putih Secukupnya

Muatan Lain Yang Di Benarkan :

Amal Soleh Sedekah Jariah Anak Soleh Yang Mendoakan Kedua Ibu Bapa Ilmu Yang Manfaat

Perhatian MUATAN LAIN yang DITEGAH adalah TANGGUNGJAWAB penumpang. Barang siapa yang tidak mematuhi akan DISEKSA.

SAAT DAN WAKTU BERLEPAS

Semua penumpang yang sudah mempunyai tiket, pasport atau tidak mempunyai kedua-duanya hendaklah bersiap sedia, setiap saat jika tidak mahu menghadapi sebarang kesulitan.

DI ULANG...

Tempahan perjalanan adalah tetap dan pasti, yang tidak perlu di ingat lagi... Tetapi atas dasar peringatan kepada para penumpang, maka kami menulis notis ini untuk anda semua.

Hendaklah anda mengambil perhatian yang sewajarnya tentang perjalanan ini. Terima kasih kepada semua kerana memberi peluang terhadap kami untuk menabur khidmat kepada semua.

Semoga bergembira dengan perjalanan yang menarik, sesuai dengan firman ALLAH dalam surah AL-KHAFI :

"Barang siapa yang mengharapkan perjumpaan yang baik dengan TUHANNYA, maka hendaklah dia mengerjakan amalan yang baik, janganlah pula mengsyirikkan ALLAH dengan sesuatu"


Wallahualam..

Sunday, November 17, 2013

True Love



Sometimes, loving is not always like lovers. 
You don't have to be romantic all the times.
Don't have to say sweet words everyday.

Jokes. Activities. Hobby. Picnic. Together

In relationship, tak payah la nk ayu2 & macho2 sgt.
Just be yourself. 
Don't act like it's in a drama. All perfect.
Tak perlu sorok kelemahan depan pasangan.

Because;
"Someone who really loves you, 
sees what a mess you can be,
how moody you can get,
how hard you are to handle,
but still wants you in their life."

That's true love.


Appreciate them, before you lose them forever.

Sunday, November 3, 2013

A little family & memories collection



Picture of family from both side. Not fully family. But with complete parents.

"All happy families are alike; each unhappy family is unhappy in its own way."
-Leo Tolsoy

So, let's reach a happy family together.



Monday, October 28, 2013

Ulek Mayang Performance


Finally, first dance performance of mine.
Thanks Kak Yusra for inviting me. 
My first show but Kak Yusra's last show.
Thanks sudi ajar & betulkan apa yg kurang. :)



Bukan untuk menjadi professional, but cukuplah menjadi pengalaman & kenangan.

Puteri Bunian & Nelayan

With Venkat

Thanks edy. Always there for me :)

Maya the singer

Me, Maya & Syaz

Superman & gadis-gadis cun.


 Terima kasih Superman datang tgk Puteri. 
Sorry susahkan Superman. :)
Tapi mesti Superman happy sebab dapat makan FREE.
So it's ok la kan? Hahaha.

Sekian, kenangan terindah. Ulek Mayang Show. ;)

Friday, October 25, 2013

Future Kids?




Haha. This is super cute! 
Always wanting super heroes for my little princess.
InsyaAllah for my future.
Hopefully my husband gonna be brings a lot of "Y" sex chromosome. 
So it will gives us XY super heroes. :)
XX angel will come after mommy's super heroes. 
Hehe. But Allah knows best for my future.

Sunday, October 20, 2013

Dancing?

Dance is Freedom.
Yea, I love dancing. But never into it.
I dance for myself. For fun of course.

Now joining Dancerobic for fitness.
It's cool to workout in dancing. Stress free!

Suddenly harini I received a text from my awesome senior, the best dancer in UMK.
"Malam ni ada latihan ngadap rebab & ulek mayang. Pkul 10 di STUDIO. Fifa, Putri, Intan, Athirar, Sue, Syaz diwajibkan hadir."

I was like.. "Sue? Sue kz ke?"
Mana taknya.. Dah 1semester berlalu kt UMK ni. Tak pernah terlibat dgn tarian pun. Ulek Mayang lagi tak pernah. Salah text kah? Bila di konfirmkan balik, memang Sue Kz pun.
Gulpp~

Tukar profession dah?
Apa pun boleh. Kita cuba ajelah. Timba Ilmu, Cari Pengalaman.
Malam ni nak kena menari. =..=
Goodluck Sue Kz. Semoga tak keras and buruk.
Nama-nama yg tersenarai semua penari. Kecuali yg Sue tu.
So not penari. Hahahaha. 
All the best lady!

My little genius Niece

Nur Iman Husna bt Hilmi.
My sister's daughter. A daughter to a doctor.
Very talented in drawing.
One day, bawa jalan-jalan dgn Mr.H yg dipanggil Uncle Fiz.

 Yang mula-mula malu, terus friendly dgn uncle fiz.
Mana tak happy, dilayan seperti tuan puteri, Haha!
 Berjalan-jalan together.

Rajin betul Uncle Fiz pun nak melayan Iman Husna.
Ciksue pergi shopping pun taknak ikut. Sbb nak duduk dgn uncle fiz!
Amboi Iman...


After balik, dengan happynya Iman drew this.
I was amazed. She is so adorable!
See how 5 years old girl can draw this perfect!


Rindu Iman. Iman rindu ciksue & uncle fiz tak??

Monday, October 7, 2013

Serupa Tapi Tak Sama?

Musykil dgn beberapa komen dari kawan-kawan yg ckp muka kitaorg hampir sama.
"ado meh-meh" bak kata kawan kelate kito. 
First time skali dpt komen mcm tu dari sorang kawan lelaki, waktu baru masuk UMK.
Waktu tu kami masing-masing tahun 1. 
Tiba-tiba,
"Korang adik beradik ke? Ke kembar?" 
(bila dia tgk kami bergelak ketawa sambil berjalan bersama)
Terkejut dan pelik. Apa yg sama? Mcm mana lah boleh jd adik beradik pulak ni? 
Hahaha. Tp sbb kitaorg pun tak kenal org yg bertanya tu, kitaorg senyum saja.

Kepelikan makin bertambah bila makin ramai yg cakap benda yg sama.
"Muka korang sama."

Gambar pertama yg dapat komen pasal "nmpk seiras".
Even pakcik dekat medan selera tak habis-habis tanya sama ada kitaorg ni kembar ke tak.
Siap tak percaya bila kitaorang ckp bukan adik-beradik.
Tak tahu kt mana yg sama. :/

Duk berbincang pasal muka seiras ni, tiba-tiba kawan sy sorang ni mengeluarkan fakta genetik.
Genetik yg beralih/ genetik boleh terkongsi bila dua org tu rapat & selalu bersama.
Psttt~ Hahahaha. Sumpah comel. Aduhai kelakar!


Genetik inikah yg sedang berkongsi wahai Mek Chah?
Kawan sy yg dh lama kenal pun ckp benda yg sama.
Kenapa tak dari dulu? Skrg baru timbul isu seiras ni.

Seiraskah kami?
Ada pulak yg ckp muka kitaorg kecik-kecik sama.
Hmmm. :/
Kalau time baby ni ada la jugak irasnya. Cuma, sy rasa mata sy lebih besar sedikit.
Hehehe. 
Mana mungkin lah adik beradik. 
Adilah Suhailin lahir 9 June 1993,
Muhammad Hafiz lahir 16 March 1993.
  Mana boleh kembar beza 3 bulan.
Tapi kitaorg memang lahir di hospital yg sama. :p
HUSM, Kubang Kerian, Kelantan.

Nak jadikan cerita, kitaorg jadi lebih rapat bila berkongsi cerita yg sama.
Apa yg sama?
Waktu kecik dulu, sy mmg ada asthma yg teruk. Masih igt hampir stiap hari kena sedut oxygen.
Oxygenkah? Inhaler la senang. 
Kt HUSM tu mmg ada satu tempat kalau lelah, kena pergi situ.
But I can't remember much about that place. Last skali pergi, 14tahun yg lepas.
Yg sy tahu, tempat tu pintu kaca automatik. Org luar boleh tgk yg kt dalam.
Dan, tempat tulah Encik Hafiz slalu pergi lepas balik skolah dia sambil tunggu parents habis bekerja waktu usia dia sama dgn usia sy kuat lelah tu. Sebelum masuk skolah rendah.
Mungkinkah kami pernah bertemu suatu ketika dahulu disitu? Haha. Mana tahukan? Sy hampir stiap hari masuk unit kecemasan tu. Budak buas la katakan kecik-kecik dulu.

Wallahualam. Masing-masing tak pernah tahu.


Hahaha. Saya rasa gmbar ni usia sama kot. 
Ada la iras sikit-sikit.
Tapi character mcm tak sama je?
Budak sebelah kiri tu jauh lebih nakal mukanya berbanding yg sebelah kanan yg nmpk lebih matured,
Ceeewwaahh, matured abg kita.

Yelah, yg kiri tu character anak bongsu. Yg kanan character anak sulung
Haruslah berbeza!

Seronok berkongsi cerita zaman kecik-kecik dulu.
Dan bila dikongsi, takdelah beza sgt perangai. Dua-dua nakal tahap mega.
Yg bezanya, sy dpt jadi nakal + degil lebih lama memandangkan dia dpt adik pd usia 2tahun.
Saya? 
Of course la meneruskan kerja-kerja yg menyeronokkan time kecik-kecik dulu.

Ibu dan kakak-kakak sy selalu cerita.
"Meksu waktu kecik dulu, khenak (khianat) gilo! Habis barang rosak sbb dia"
Hahahaha. Paling suka, cabut bunga plastik ibu. Sama ada koyak atau gunting.
Benda kedua paling suka, pecahkan telur ayam
Motif? Sbb geram tgk telur. =..=''

Pernah jugak abang sy terpaksa kunci reban ayam serama dia sbb sy slalu curi telur ayam serama dan sorok. Sorok kat mana tahu ? 
Sorok dalam laci bilik. Hahaha. Kadang-kadang tanam telur tu dalam pasir.
>..<'

Cerita zaman kecik Hafiz pun apa kurangnya. Nakal jugak!
Hyper katanya. Mujur besar ni jadi jugak YDP Sukan Kampus.
Hahahaha.

I wonder my future kids gonna get whose genetics.
Kalau dpt dua-dua parents punya genetic, woooo~
Nakal kuasa 3. 

Semua tu kuasa tuhan. Mudah-mudahan dpt la ank yg soleh solehah.
Nakal kecik-kecik takpe. Asal besar jd manusia berguna. 
^_^




Wednesday, September 25, 2013

Focus is a Magic Trick?

Saya selalu dgr & baca kata-kata Prof Muhaya,
"Apa yg kita fokus, itu yg kita dapat."
Kalau kita fokus pada yg negatif, maka kita akan dpt yg negatif. Jadi, jika mahukan yg positif, sentiasalah bercakap, berfikir dan buat semua yg positif.
Saya tak pernah cuba, sehinggalah satu hari, saya cuba gunakan prinsip ini.
Kebetulan atau memang boleh diguna pakai,
apa yg saya fokus itu yg saya dapat.

Kisahnya begini, dalam kelas Ekologi Sumber Asli tempoh hari, saya mewakili ahli kumpulan saya yg diminta untuk mencabut undi bagi memilih tajuk presentation yg akan dibentangkan.
Terpampang 8 tajuk yg ada. Yang paling best & mudah utk dibentangkan ialah tajuk 5, 
"Population Regulation - Climate & Weather Change"
Dalam hati, memang nk yg tu je. Hati mula terdetik nk guna prinsip fokus.
Maka, berlagak gaya tukang tilik nasib, fokus pada nombor 5.
Agak lama fokus, dan wakil2 kumpulan dipanggil utk cabut undi dihadapan. Orang lain berebut2 ambil kertas. Saya dgn yakin capai kertas terakhir yg tinggal. Perlahan-lahan saya buka.
Wow!
Tak sangka + gembira, memang dapat nombor 5!
Tersengih sengih tunjuk pada kawan2. Hehehe.
Siapa sangka? Macam magic! Hahaha.
Maka, saya cuba utk aplikasikan prinsip fokus ni. 

Fokus. Fokus dgn apa yg kita nk capai.
InsyaAllah berkat doa & usaha, kita mampu capai apa yg kita fokus!

Jom sama2 fokus dgn impian & matlamat kita!


Monday, September 16, 2013

Mr. Hafiz's ex-girlfriend. Please Take Note :)

Dear Miss Exgirlfried,
I know you will read this whether by stalking my blog, or I can call it a Fate.
Simple!

I'm not here to curse or to write anything bad for you.
I just wanna let you know what you should and shouldn't do.
Yes I'm not your mother instead. 
But I guess I must give you some words to let you understand. 


When you have to choose either one, please kindly choose your head before your heart.
Just because you miss him, doesn't mean you need him back in your life.
Missing is just a part of moving on :)

Nobody wants to hear this,
but sometimes the person you want most, is the person you're best without.

You don't have to text him telling that you really miss him or..
You just thinking of him or...
whatever you've text him.

I'm not mad seriously. I'm okay with it.
The thing is, I wonder where did your promises go?
You promised right? 
"Saya takkan cari awk lg. Saya takkan jilat balik ludah saya."
"Saya takkan ganggu hubungan korang!"

Then you end up texting him. Hmm ?

It's okay lady. Just take your time.
Sometimes your heart need more time to accept what your mind already know.
You should learn from your mistakes.

Stop being ego.
Stop keeping the problem unsolved.
Learn to tolerate.
Be yourself. 
Stop thinking that you're always right. Listen to others.
Learn to accept other's mistakes.
Learn to forgive. Not only forgive but also learn to apologize.
And learn to forget the past.

And learn not to turn back to the guy you've dumped before.
You're lucky he is mine.
Kalau lah dia milik perempuan lain?
Mahunya dimaki hamun habis kamu. Hehe.

I don't wanna hate anybody. I just wanna live a happy life.
I want to accept you as Hafiz's past. 
Not to accept you as someone that I hate.
Please dear lady. Please stop all this.

Someday you'll meet your PERFECT man.
Well, for you Hafiz is all imperfect. For you, Hafiz just don't understand you.
But the thing is, you should learn to see the Perfections in an Imperfection.
If you wanna find a perfect one, then you will never get married.

Let be a better lady. For you and for me. :)
For now, you just have to

LET HIM GO & MOVE ON :)






Friday, September 13, 2013

Future :)

 Hahaha. So cute. 
Too young to talk about own kids. But I love kids.
I would like to have a son first before a daughter. 
So that he will take a good care of his sister.
Isn't it cute? Hehehe.
Kids are adorable. 
Having them closer is a pleasure.
 I wonder how some people can just treat them badly.
Poor that little innocent. 
I hope my kids will love the animals like I do.
But for now, having nephews and nieces is enough! 
:p

Work Out. Fitness. Stay Fit


Woooooooww! It's great to move on from this unhealthy and lazy lifestyles. 
I think it's time to get on the track and get sweat!
It's time for me get up after a long break. To much resting from the injuries.
Well, I'm not yet recovered from my knee problem. But I still want to have a nice & sexy body! Haha!
Having a knee problem isn't matter. There's a lot of work out that I can do. 
I'm working out for my abs. To have some six packs I guess?
I've lost my packs. I've worked for it. But suddenly I have to stop working out because of the injuries.
Everything's gone! 

Nevermind, I'm not too old to start all over again.
I went for Zumba class. Fitness dance at the gym every week.
But the problem is, I'm a degree student where my university has no gym.
Luckily I'm joining Kelab Kebudayaan. Dancerobic. 
Dancing is one of an enjoyable fitness activity. I love dancing!
Hahaha. 

 Inspired with their bodies.
I don't wanna be skinny. I wanna stay fit!
Awesome body with sixpacks.
I'm not yet into weight lifting workout. Just body shaping fitness for now.
But then, I will go for it. 

What about you?
Let's work out! Have a nice and sexy body.
The thing is, it may hurt at first. But you will see the differences. 
No Pain No Gain!



Sunday, August 11, 2013

Family Gathering & BBQ Dinner with Family Musical Performance -3rd Syawal-

Raya ketiga, kami menjadi tuan rumah.
Family gathering belah ayah. Wan Su's Generations.
Sememangnya, family belah ayah sangat besar dan sungguh berdarah seni. Sehinggakan saya pun terkena tempias seni turun temurun tu. Tempias saja. Tak banyak. Hehe.

Rumput pun belum tumbuh lagi.
Full house.
Family gathering was held at our backyard. Depan nampak macam tak ada org. Tapi...
cuba tgk backyard. Hahaha.
 Inilah keadaannya. Riuh rendah dibelakang.
Grilled chicken bbq

Kambing panggang

Tuan rumah memastikan kambing dipanggang dgn enak.


Family hall tempat family berehat-rehat bersama.
Design rumah semua arkitek & designer dari keluarga ayah.
 


Musical Perfomance setup.
PokSuMin, Wan Ruzmin. Adik bongsu ayah. Juga hebat dlm muzik.

Ayoh Li. Wan Rosli. Adik ayah, guru muzik.

Ayah & ahli keluarganya.
 Adik ayah, Wan Hanafi. Kalau dalam cerita Merong Mahawangsa, dia ketua jahat.
Tapi dalam keluarga, dia uncle yg kami panggil ayah do. Uncle yg sgt supportive kalau ada anak sedara yg berbakat seni. :)



Nilah serba sedikit al-kisah family ayah.
Saya bertuah menjadi generasi anak cucu cicit Wan Su.
Menjadi seorang cucu kepada tokoh seni ukir negara, Tuan Haji Wan Su b. Othman.
Siapa sangka berketurunan seorang tokoh yg dikenali para seniman?

Wan Su Othman
 Salah seorang blogger telah menulis serba sedikit tentang tok wan saya di blognya.
http://jejakmihrabmimbar.com/khazanah-di-alam-melayu/5332/

Boleh juga google nama "Wan Su Othman" utk membaca lebih lanjut.
Walaupun beliau sudah pergi menghadap Ilahi, namun nama & kejayaan tok wan tetap menjadi kebanggaan generasi turun temurun. Pesan tok wan supaya hubungan kekeluargaan generasi keturunannya dijaga, akan selalu kami pegang. InsyaAllah mudah-mudahan berkekalan.